Condens op ramen vermijden

lekkage kozijn

Condens op de ramen – Met de komst van het koud weer en daarmee ook vochtigheid in de lucht, is het heel gewoon om dit probleem tegen te komen. Ramen en vensters zijn het koudste punt in je huis, dus het is niet verwonderlijk dat dit gebeurt. In de atmosfeer verdunde waterdamp bedekt het glas wanneer de temperatuur buiten zeer laag is en het binnen heel warm is. Om condens op de ramen te vermijden, kun je een aantal preventieve maatregelen nemen. Wij geven je 7 tips om het ontstaan van vocht of condens op ramen te voorkomen.

1. Ramen met thermische onderbreking plaatsen

Een raam van slechte kwaliteit, zonder thermische onderbreking, kan vocht produceren. Dit gebeurt omdat er een groot temperatuurcontrast is tussen de binnenkant van de kamer en de buitenkant. Wanneer de warme lucht in de kamer in aanraking komt met het zeer koude glas en raamkozijn, condenseert en produceert het water wat op de ramen blijft staan. Dit kan schimmelplekken veroorzaken op hout en muren.

Om dit soort temperatuurlekken te vermijden en condensatie te voorkomen, kun je ramen met een thermische onderbreking nemen. Hun voornaamste voordeel is dat zij het raamprofiel isoleren met een niet-geleidend materiaal, meestal polyamide, zodat de binnen- en buitenzijden niet met elkaar in contact staan. Met dit systeem kunnen energiebesparingen tot 45% in de winter en 30% in de zomer worden bereikt.

2. Breng anti-condens verf aan om condens op ramen te vermijden

Anti-condens verf biedt een hoge thermische isolatie, waardoor het “koude muur”-effect, dat vochtvorming in de hand werkt, wordt vermeden. Als u muren moet herstellen die al vochtig zijn en schimmelvlekken vertonen, is een praktische oplossing ze schoon te maken met water en een paar druppels bleekwater en een vlek- en schimmelwerende verf aan te brengen of een schimmelwerend additief toe te voegen aan de door jou gekozen anti-condens verf.

3. Ventileer regelmatig

Een van de beste manieren om condensatie tegen te gaan is ventileren. Ventileer elke kamer in huis elke dag, zelfs als het koud is. Geloof het of niet, door je ramen te openen kan de lucht beter circuleren en wordt voorkomen dat er vocht ontstaat. Vermijd dus het continue sluiten van de deuren van de kamers, hoe vrijer de lucht circuleert, hoe beter.

4. Zet de verwarming niet te hoog in de winter

Een groot contrast in temperatuur verhoogt juist de condensatie. Het ideale doel is een gemiddelde temperatuur in huis te handhaven, niet te warm en niet te koud.

5. Installeer afzuig ventilatoren in badkamers en keukens

Keukens en badkamers zijn twee gebieden waar veel vocht zich ophoopt. Het gebruik van afzuig ventilatoren in deze kamers zal je helpen om alle vochtige lucht die in de kamer achterblijft af te zuigen. Dit is vooral belangrijk in oudere huizen, waar de kans groter is dat buitenlucht naar binnen sijpelt.

6. Luchtbevochtigers controleren

Als je luchtbevochtigers in je huis gebruikt, moet je ervoor zorgen dat ze de juiste luchtvochtigheid produceren en niet te veel.

7. Open haarden niet te veel afsluiten

Als je een open haard in je huis hebt, moet je die niet constant afgedekt houden. Net als bij ramen moet de lucht eromheen circuleren om goed door het huis te kunnen stromen. Open daarom zoveel mogelijk de klep, zodat de lucht kan ontsnappen.

8. Gebruik een vochtverdrijver

Als je vermoedt dat er op bepaalde plaatsen in je huis een teveel aan vocht is, kun je een vochtverdrijver kopen. Deze producten worden vaak geleverd in emmers die je op je vloer kunt zetten. Je kunt deze producten gebruiken in je badkamer, keuken of kasten en ze zullen overtollig vocht uit de lucht verwijderen.

9. Verplaats je planten

Planten geven vocht af aan de lucht, dus als je een aantal planten voor je ramen hebt staan. Je kan dus condens op de ramen vermijden door deze planten naar een andere plek te verplaatsen.

10. Laat de lucht circuleren

Het circuleren van de lucht kan ook helpen om de condens op je ramen te vermijden. Gebruik daarom je plafond ventilatoren als je die hebt, zelfs in de winter. De ventilatoren moeten met de klok mee draaien om warme lucht van het plafond naar de vloer te blazen.

Zoals je ziet kun je zelf veel doen om condens op de ramen te vermijden. Mocht je nog enkel glas hebben en dat is de grootste oorzaak van de condens op je ramen is het wellicht tijd om kunststof kozijnen met dubbel glas of triple glas te overwegen.

KUNSTSTOF KOZIJNEN PRIJZEN VERGELIJKEN


Vergelijk leveranciers uit uw eigen regio

Heeft u oude kozijnen en wilt u graag nieuwe kunststof kozijnen laten plaatsen? Zoek dan niet verder want wij hebben de oplossing. Als u bij ons het korte formulier invult ontvangt u binnen heel snel offertes van meerdere kunststof kozijnen specialisten uit uw eigen omgeving.

UW VOORDELEN:

U vergelijkt gratis de prijzen van verschillende kozijnen specialisten uit uw eigen omgeving.

Kies zelf de specialist met het beste aanbod

Bespaar hierdoor tot wel 40%!

Onze service is GRATIS én ZONDER VERPLICHTINGEN

START MET VERGELIJKEN IN UW EIGEN REGIO