Kozijnen vervangen. Vergunning nodig?

kunststof kozijnen vervangen vergunning

Er kan een vergunning nodig zijn voor het vervangen van je oude kozijnen voor nieuwe kunststof kozijnen. De vergunning die hiervoor nodig is, is een omgevingsvergunning, de vroegere bouwvergunning. Met deze omgevingsvergunning verleent je gemeente toestemming de kozijnen te vervangen.

Het aanvragen van een omgevingsvergunning is nodig in de volgende gevallen:

  • Jouw pand is een monument. Als jouw pand een monument is dan is er vrijwel altijd een vergunning nodig. Hoe de vergunningsaanvraag verloopt verschilt per gemeente.
  • Verandering van het huidige straatbeeld. Ga je bijvoorbeeld kozijnen plaatsen met een erg afwijkende kleur ten opzichte van omliggende huizen is het ook verstandig contact opnemen met de gemeente. De kans is groot dat er dan een omgevingsvergunning nodig is. Dit kan per gemeente verschillen.  
  • De te vervangen kozijnen bevinden zich aan de voorkant van het pand. Als je nieuwe kozijnen zich aan de voorkant van je woning bevinden is er in nagenoeg alle gemeentes een vergunning benodigd.   
  • De kozijnen die je gaat vervangen grenzen aan de openbare weg. Het hangt een beetje van de situatie ter plekke af maar kozijnen vervangen aan de kant van de openbare weg is bijna altijd met vergunning.
  • Jouw pand is onderdeel van beschermd stadsgezicht. In dat geval kan de gemeente voorwaarden stellen met betrekking tot het uiterlijk van je nieuwe kozijnen. Je moet dan vaak met de welstandcommissie overeenstemming bereiken.

Kosten voor een vergunning

Kosten voor een vergunning om je kozijnen te vervangen verschillen per gemeente. De kosten zijn meestal afhankelijk van de grootte van het project. In veel gevallen moet je bouwtekeningen aanleveren. De kosten zullen schommelen tussen de €300 en €500 voor een wat kleiner project. Wordt het aantal te vervangen kozijnen groter of zijn ze onderdeel van een groter bouwproject kun je tussen €700 en €1000 kwijt zijn aan een omgevingsvergunning.

Kozijnen vervangen zonder vergunning. Krijg ik een boete?

Als je je kozijnen gaat vervangen zonder dat je een vergunning hebt loop je het risico dat de gemeente hierop gaat handhaven. De verantwoordelijkheid voor het aanvragen van de vergunning ligt volledig bij de huiseigenaar en niet bij de kozijnen specialist.

Er zijn risico’s verbonden aan het vervangen van je kozijnen zonder vergunning:

  • Kozijnen vervangen zonder vergunning kan je dus een boete opleveren vanuit de gemeente. De boete die je kunt krijgen voor het vervangen van je kozijnen zonder vergunning lopen uiteen tussen de €100 en de €5000.
  • Je project kan worden stilgelegd
  • Het kan zijn dat je huis weer moet worden teruggebracht naar de originele staat
  • Je bent niet verzekerd
  • De woning is minder goed verkoopbaar

Al met al is het altijd verstandiger om je project te laten checken bij de gemeente en te vragen of er een vergunning nodig is.

KUNSTSTOF KOZIJNEN PRIJZEN VERGELIJKEN


Vergelijk leveranciers uit uw eigen regio

Heeft u oude kozijnen en wilt u graag nieuwe kunststof kozijnen laten plaatsen? Zoek dan niet verder want wij hebben de oplossing. Als u bij ons het korte formulier invult ontvangt u binnen heel snel offertes van meerdere kunststof kozijnen specialisten uit uw eigen omgeving.

UW VOORDELEN:

U vergelijkt gratis de prijzen van verschillende kozijnen specialisten uit uw eigen omgeving.

Kies zelf de specialist met het beste aanbod

Bespaar hierdoor tot wel 40%!

Onze service is GRATIS én ZONDER VERPLICHTINGEN

START MET VERGELIJKEN IN UW EIGEN REGIO